Kadir Geceniz Mübarek olsun

21.06.2017

Bu haber 718 defa okundu 718 Kişi Okumuş

0 Yorum

Kadir Geceniz Mübarek olsun

kadir gecesiRamazan ayının bitmesine sayılı günler kala Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek sorusu da sorulmaya başlandı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi bu yıl hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi’nde neler yapılmalıdır?Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek sorusu da sorulmaya başlandı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi bu yıl hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi’nde neler yapılmalıdır?





İslam alemi için önemli bir yere sahip olan ve Ramazan ayı içerisinde bulunan Kadir Gecesi 21 Haziran’ı Çarşamba’yı 22 Haziran Perşembe’ye bağlayan gece idrak edilecek. Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim’in Cebrail vasıtasıyla peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e gönderilmeye başlandığı gecedir. Bu özel gecenin önemi için Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur;

KADİR GECESİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
‘’Biz Onu (Kuran-ı Kerim’i) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s.) her işi için iner dururlar. O gece esenlik gün ağarıncaya kadar sürer. (Kadir Suresi 1-5. ayetler)
Gelecek yıla kadar olacak olan her türlü hadise, Allah’ü Tealanın ezeli kaza ve takdiri ile ilgili olan meleklere bu gecede bildirilir. Kuran-ı Kerim’de bu geceden bahseden Kadir Suresi bulunur.

KADİR GECESİNDE NASIL İBADET EDİLMELİDİR?

Kadir Gecesi Kuran-ı Kerim okunmalı, okuyan kişiler dinlenmelidir. Uygun olan mekanlarda Kuran ziyafetleri verilmelidir. Allah’a karşı olan saygı, sevgi ve bağlılık duyguları yenilenerek kuvvetlendirilmelidir.

Namaz borcu olanların nafile namaz öncesinde hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları onlar için daha faziletli olacaktır. Kaza namazı yoksa nafile kılarlar.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) için salatü selamlar getirilerek, O’nun şefaati ümit edilmelidir. O’nun ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir.

Tefekkürde bulunulmalı, ‘’Ben kimim, nereden geldim, Allah’ın benden istekleri neler’’ gibi konular başta olarak hayati meseleler üzerinde derin düşüncelere girilmelidir.

Bol bol zikir ve dua edilmelidir. Süfyan-ı Sefri şöyle demiştir; ‘’Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.’’ (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313)

Küs ve dargın olan insanlar barıştırılmalı, gönülleri alınarak kederli yüzleri güldürülmelidir.

Hz. Aise şöyle anlatıyor; ‘’Ey Allah’ın Resulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?’’ diye sordum. Resulullah (s.a.v);

Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu anni (Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.) diye dua et’’ buyurdu.

Üzerimizde hakkı olanlar aranıp sorulmalı, vefa yerine getirilmelidir.

Yoksul, öksü, kimsesiz, hasta, yetim, yaşlı olanlar ziyarer edilip şefkat, hürmet, sadaka ve hediyeler ile mutlu edilmeli

Kandil gecesinde namazlar camide cemaat ile kılınmalı

İlgili Terimler :

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz